سرطان
آگاهی بخشی سرطان پستان (9 مهر ماه تا 9 آبان ماه)
غربالگری سرطان پستان
سرطان پستان شایعترین نوع سرطان در بین بانوان و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان میباشد. تشخیص به موقع این تا حد زیادی میتواند در روند درمان کمک کننده باشد. آموزشهای مناسب به بانوان و انجام غربالگریهای سرطان پستان میتواند باعث تشخیص زودرس و کاهش مرگهای ناشی از سرطان پستان در بانوان شود.
این مطالب بر اساس برنامه پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان وزارت بهداشت تنظیم شده است. معمولا اولین ارزیابیها توسط ماما یا پزشک انجام میشود و علاوه بر معاینه پستانها در مورد سوابق خانوادگی و فردی از شما سوالاتی میپرسد که به شرح ذیل است:
شرح حال و معاینه بالینی پستان
معاینه بالینی پستانها و زیر بغل جهت یافتن علائم و نشانههای غیر طبیعی مانند توده ، تغییر در شکل (عدم قرینگی) یا سفتی پستان، تغییرات پوستی شامل قرمزی، زخم، پوسته پوسته شدن و اکزمای پوست، پوست پرتقالی و ترشحات غیر طبیعی نوک پستان.
- ارزیابی سابقه رادیوتراپی قفسه سینه
سابقه رادیوتراپی قفسه سینه به دلیل تومورهایی چون لنفوم در سنین کودکی ممکن است از دلایل ابتلا به سرطان پستان در بزرگسالی باشد.
- ارزیابی سابقه نمونه برداری پستان
در صورتی که سابقه نمونه برداری از پستانها را دارید حتما باید گزارش پاتولوژی خود را با پزشک در میان بگذارید. اگر جواب
بیماری فیبروکیستیک یا فیبرآدنوم گزارش شده باشد نگرانی در پی ندارد اما در موارد وجود آتیپی در سلولها یا سرطان یا هیپرپلازیهای آتیپیک حتما نیاز به بررسی و اقدامات بیشتر دارد.
- ارزیابی سابقه فردی یا خانوادگی
با ارزیابی سابقه فردی و خانوادگی (فامیل درجه اول مانند مادر، دختر، خواهر و همچنین اقوام دورتر) ابتلا به سرطان پزشک یا ماما تصمیم میگیرد که آیا برای شما مشاوره ژنتیک درخواست کند و نیز نوع و توالیهای تصویر برداری برای شما به چه صورتی باشد.
روشهای غربالگری
غربالگری پستان شامل معاینه، آزمایش، ماموگرافی و سونوگرافی است که از طریق آنها پزشک میتواند اولین نشانههای سرطان را در افرادی که هنوز علامتی ندارند تشخیص بدهد . استفاده دوره ای از غربالگری پستان در زنان بالای 45 سال میتواند میزان مرگ و میر به دلیل سرطان پستان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. با این روش میتوان همه سرطانهایی که به آهستگی در حال رشد هستند را حداقل دو سال زودتر زمانی که توده به اندازه قابل لمس برسد ، تشخیص داد .
عوامل خطر سرطان پستان و پیشگیری از آن
هر کسی میتواند برای کاهش خطر سرطان و دیگر بیماریهای مزمن، تغییراتی را در شیوه زندگی خود ایجاد کند. افراد در معرض خطر باید به خاطر داشته باشند که ترکیبی از عوامل از جمله عوامل ژنتیکی، محیطی و شیوه زندگی برای ایجاد سرطان موثر هستند . بعضی از این عوامل میتوانند اصلاح شوند و بعضی دیگر خارج از اراده افراد هستند. بنابراین شما میتوانید قدمهایی را برای کاهش خطر بیماری بردارید.
عوامل خطر غیر قابل اصلاح
سن بالا
سابقه خانوادگی و جهشهای ژنی
سن قاعدگی کمتر از 12 سال
سن یائسگی بالای 55 سال
زمینه نژادی و قومی
وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتر
سابقه هیپرپلازی در پستان
عوامل خطر قابل اصلاح
1-چاقی
2-مصرف الکل
3-سن بالای مادر در زمان اولین زایمان
4-مواجهه با اشعه برای درمان سرطان در گذشته
5-قرصهای ضد بارداری خوراکی
6-هورمون درمانی پس از یائسگی
7-مصرف بالای چربیهای اشباع شده
مهمترین توصیههای خود مراقبتی برای پیشگیری از سرطان پستان
وزن متعادلی داشته باشید.
از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ کرده، نمک زده و آماده حاوی مواد نگهدارنده، ترشی و کنسروها پرهیز کنید یا مصرف آنها را کاهش دهید.
میوه، سبزیجات، غلات و گوشت ماهی را بیشتر مصرف کنید چرا که میتوانند با افزایش سطح آنتی اکسیدانها سبب کاهش بروز سرطان شوند.
حداقل 30 دقیقه در روز فعالیت ورزشی داشته باشید.
از مصرف الکل و سیگار پرهیز کنید.
در صورت دارا بودن فرزند شیرخوار، شیردهی از پستان را مورد توجه قرار دهید.
با خانه یا مرکز بهداشتی درباره خطرات و مزایای مصرف قرصهای ضدبارداری خوراکی مشورت کنید.
با خانه یا مرکز بهداشتتی درباره خطرات و مزایای حاصل از مصرف هورمو نهای جایگزین یائسگی مشورت کنید.
لطفا مرتبا سایتhttps://vrhrc.tums.ac.ir چک کنید و این سایت را به دوستان تان معرفی کنید. منتظر مطلب بعدی ما باشید
ارسال نظر