تست پاپ اسمیر که به آن تست پاپ هم گفته میشود، یک روش غربالگری برای سرطان سرویکس یا سرطان دهانه رحم است. این آزمایش وجود سلولهای پیش سرطانی یا سرطانی را بر روی سرویکس تشخیص میدهد. غربالگری سرطان دهانه رحم بخشی اساسی در مراقبت های بهداشت جنسی زنان است. تقریباً همه موارد سرطان دهانه رحم در اثر عفونت با انواع انکوژن (سرطان زا) یا پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) از طریق مقاربت جنسی ایجاد می شود. هدف اصلی از غربالگری، شناسایی سلول های پیش سرطانی ناشی از HPV و جلوگیری از ایجاد سرطان دهانه رحم است.
دستورالعملهای معتبر کنونی توصیه میکنند که زنان از سن 21 سالگی هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند تا از سرطان سرویکس جلوگیری شود.
پاپ اسمیر (تست پاپ)
طی فرآیند یک پاپ اسمیر معمول، سلولهای سرویکس به آرامی تراشیده شده و از نظر رشد غیرطبیعی بررسی میشوند. این کار در مطب پزشک انجام میشود. گرفتن پاپ اسمیر ممکن است کمی ناخوشایند باشد، اما معمولاً باعث درد طولانی مدت نمیشود.
چه کسانی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟
دستورالعملهای معتبر کنونی توصیه میکنند که زنان از سن 21 سالگی هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند. برخی خانمها ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان یا عفونت باشند. اگر خانم ها جزو دستههای زیر هستند به تستهای بیشتری نیاز دارند:
اگر خانمی بیش از 30 سال سن دارد و تا به حال تست پاپ غیرطبیعی نداشته، هر پنج سال یک بار از پزشک خود بخواهد در صورت امکان این آزمایش با غربالگری ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به طور همزمان انجام شود.
HPV ویروسی است که باعث ایجاد زگیل تناسلی شده و احتمال سرطان سرویکس را افزایش میدهد. تایپهای 16 و 18 ویروس HPV دلایل اولیه سرطان سرویکس هستند. اگر ویروس HPV وجود داشته باشد، ممکن است فرد در معرض خطر ابتلا به سرطان سرویکس باشد.
خانم ها بدون توجه به وضعیت فعالیت جنسی، براساس سن خود باید پاپ اسمیر را به طور منظم انجام دهند. دلیل این کار آن است که ویروس HPV میتواند سالها خاموش بوده و ناگهان فعال شود.
چند وقت یک بار به تست پاپ اسمیر نیاز است؟
این که هر چند وقت یکبار به انجام پاپ اسمیر احتیاج است توسط عوامل مختلفی از جمله سن و عوامل خطر تعیین میشود.
این توصیهها فقط برای خانمهایی که سرویکس( دهانه رحم ) دارند انجام میشود. خانمهایی که سابقه هیسترکتومی(عمل برداشتن رحم) به همراه برداشتن سرویکس بدون سابقه سرطان سرویکس دارند، نیازی به غربالگری ندارند.
زنان 65 ساله و بالاتر در صورت داشتن تمام شرایط زیر می توانند انجام آزمایش پاپ را متوقف کنند:
1- عدم مصرف سیگار .
2- از آخرین آزمایش پاپ خود شریک جنسی جدیدی نداشته اند .
3- تا 65 سالگی به طور مرتب آزمایش پاپ انجام داده باشند.
4- 3 تست پاپ اسمیر طبیعی پشت سر هم انجام داده اند.
5- در 10 سال گذشته هیچ آزمایش غیرطبیعی پاپ نداشته باشند .
6- اگر یک زن علائم خاصی مانند خونریزی واژینال را داشته باشد، ممکن است آزمایش پاپ را نیز انجام دهد.
توصیهها متفاوتند و باید برای خانمهای دارای سیستم ایمنی تضعیف شده یا دارای سابقه ضایعات پیش سرطانی یا سرطانی به صورت فردی اختصاص یابند.
آیا تست پاپ اسمیر نیاز به آمادگی خاصی دارد؟
- اگر خانمی روز آزمایش پریود شد جای نگران نیست. حتی اگر خونریزی وجود داشته باشد، باز هم می توان آزمایش را انجام داد. اگر خونریزی بسیار شدید است، ممکن است پزشک بخواهد آزمایش را برای زمان دیگری بگذارد، زیرا نتایج آن زمان میتواند دقیقتر باشد.
برای آماده شدن برای تست پاپ نیاز به انجام کار خاصی نیست. خانم ها گاهی می شنوند که نباید به مدت 2 روز قبل از تست پاپ، رابطه جنسی داشته باشند یا چیزی در واژن خود بگذارند، اما مشخص شده که توصیه لازم نیست. تست پاپ حتی در زنانی که اخیراً رابطه جنسی داشته اند یا از روان کننده ها یا کرم های واژینال استفاده کرده اند، خوب عمل می کند.
در بیشتر موارد انجام تست پاپ اسمیر در 24 هفته اول بارداری بیخطر است. پس از این زمان، آزمایش ممکن است دردناکتر باشد. همچنین باید 12 هفته پس از زایمان بگذرد تا دقت نتایج افزایش یابد.
از آنجایی که اگر بدن آرام باشد، تست پاپ اسمیر نیز آرامتر انجام میشود، حفظ آرامش و کشیدن نفسهای عمیق در طول این فرآیند مهم است.
در تست پاپ اسمیر چه اتفاقی میافتد؟
نحوه انجام پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر ممکن است کمی ناخوشایند باشد، اما آزمایش بسیار سریعی است.
در حین انجام این فرآیند، روی تخت معاینه به پشت دراز کشیده و پاها را باز کرده و پاها در تکیهگاههایی به نام رکاب قرار می گیرد.
پزشک وسیلهای به نام اسپکولوم را به آرامی داخل واژن میکند. این دستگاه دیوارههای واژن را باز نگه داشته و دسترسی به سرویکس را فراهم میکند.
پزشک نمونه کوچکی از سلولها را از سرویکس میتراشد.
بیشتر خانمها در حین تراش کمی فشار و تحریک جزئی احساس میکنند.
از نمونه سلولهای سرویکس محافظت شده و به آزمایشگاه ارسال میشود تا از نظر وجود سلولهای غیرطبیعی آزمایش شود.
بعد از آزمایش، ممکن است به دلیل خراشیدگی یا تا حدی گرفتگی، احساس ناراحتی خفیفی وجود داشته باشد. همچنین ممکن است بلافاصله پس از آزمایش خونریزی بسیار کمی از واژن مشاهده شود. اگر بعد از روز آزمایش ناراحتی یا خونریزی ادامه یافت، به پزشک مربوطه مراجعه شود.
نتایج آزمایش پاپ اسمیر به چه معناست؟
آزمایش پاپ اسمیر ممکن است دو نتیجه داشته باشد: طبیعی یا غیرطبیعی.
اگر نتایج پاپ اسمیر طبیعی است، احتمالاً تا سه سال دیگر نیازی به آزمایش تست پاپ نخواهد بود.
پاپ اسمیر طبیعی
اگر نتایج طبیعی است، به این معنی است که هیچ سلول غیرطبیعی شناسایی نشده است. گاها از نتایج طبیعی با نام منفی نیز یاد میشود. اگر نتایج طبیعی است، احتمالاً تا سه سال دیگر نیازی به آزمایش پاپ اسمیر نخواهید داشت.
پاپ اسمیر غیرطبیعی
اگر نتایج آزمایش غیرطبیعی است، به این معنی نیست که سرطان وجود دارد. بلکه معنی آن این است که سلولهای غیرطبیعی روی سرویکس وجود دارد که برخی از آنها میتوانند پیش سرطانی باشند. سلول غیرطبیعی چندین سطح دارد:
سلولهای غیر طبیعی خفیفتر از ناهنجاریهای شدید شایعتر هستند.
بسته به آن چه که نتایج آزمایش نشان میدهد، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
طی انجام کولپوسکوپی، پزشک از نور و بزرگنمایی استفاده میکند تا بافت واژن و سرویکس را با وضوح بیشتری مشاهده کند. در برخی موارد، آنها ممکن است با روشی به نام بیوپسی از بافت سرویکس نمونه بگیرند.
این نتایج چقدر دقیق است؟
تست پاپ بسیار دقیق است. بر اساس منابع معتبر، غربالگری منظم با پاپ اسمیر، میزان سرطان سرویکس و مرگ و میر را حداقل 80 درصد کاهش میدهد. تست پاپ اسمیر ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، اما این ناراحتی مختصر میتواند به محافظت از سلامتی کمک کند.
آیا آزمایش پاپ اسمیر برای HPV انجام می شود؟
هدف اصلی آزمایش پاپ اسمیر شناسایی تغییرات سلولی در سرویکس است که میتواند ناشی از ویروس هرپس باشد.
با تشخیص زودهنگام سلولهای سرطان سرویکس به وسیله تست پاپ اسمیر، درمان میتواند قبل از گسترش سرطان و ایجاد یک نگرانی بزرگتر آغاز شود. همچنین آزمایش HPV با نمونه پاپ اسمیر نیز امکان پذیر است.
آیا در صورت تزریق واکسن HPV باید آزمایش پاپ انجام گردد؟
بله، اگر واکسن HPV دریافت گردیده، همچنان باید آزمایش پاپ اسمیر انجام شود.. دریافت واکسن HPV شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم را کاهش می دهد، اما به طور کامل محافظت نمی کند. مرتب باید از نظر سرطان معاینه صورت گیرد.
آیا در صورت انجام هیسترکتومی باید آزمایش پاپ انجام شود؟
- اگر جراحی به نام "هیسترکتومی" برای برداشتن رحم انجام شده، از پزشک سوال گردد که آیا نیاز به انجام تست پاپ هست یا خیر. اگر دیگر دهانه رحم وجود ندارد و اگر قبل از هیسترکتومی سرطان دهانه رحم وجود نداشته، به احتمال زیاد نیازی به انجام تست پاپ بعد از جراحی نیست.
لطفا مرتبا سایتhttps://vrhrc.tums.ac.ir چک کنید و این سایت را به دوستانتان معرفی کنید. منتظر مطلب بعدی ما باشید.
منبع
Up to date-
https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/cervical-cancer-screening