سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم چیست؟

 

دهانه رحم قسمت پایینی رحم است، جایی که رحم به واژن می رسد. سرطان دهانه رحم (سرطان سرویکس) زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های طبیعی در دهانه رحم، به سلول‌های غیرطبیعی تبدیل می‌شوند و خارج از کنترل، رشد می‌کنند. اکثر افرادی که در مراحل اولیه، سرطان دهانه رحم آنها تشخیص داده می شود و درمان می شوند؛ پیامد بسیار خوبی دارند.


علائم سرطان دهانه رحم چیست؟

 

سرطان دهانه رحم ممکن است؛ در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند. هنگامی که علائم ایجاد می کند؛ می تواند باعث خونریزی واژینال در مواقع زیر گردد:

●در فاصله بین سیکل های قاعدگی (یعنی خونریزی زمانی اتفاق می افتد که شما پریود نیستید)

●بعد از رابطه جنسی

●بعد از یائسگی

همچنین این علائم می تواند ناشی از بیماری هایی باشد که سرطانی نیستند. با این حال  هر گاه در مواقع فوق، خونریزی واژینال داشتید؛ حتما به پزشک خود اطلاع دهید.


آیا آزمایشی برای سرطان دهانه رحم وجود دارد؟

 

بله. آزمایش پاپ (که به آن "پاپ اسمیر" نیز گفته می شود) برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود. گاهی اوقات پزشکان آزمایشی برای ویروسی به نام "ویروس پاپیلومای انسانی" (HPV) نیز انجام می دهند. زیرا وجود ویروس پاپیلومای انسانی، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در افراد افزایش می دهد.
برای انجام این آزمایش‌ها، پزشک با استفاده از دستگاهی به نام اسپکولوم به داخل واژن شما نگاه می‌کند. سپس از یک برس کوچک برای جمع آوری سلولها  از دهانه رحم استفاده می کنند. برای آزمایش پاپ، پزشک سلولهای دهانه رحم را زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا ببیند آیا سلول ها غیرطبیعی هستند یا خیر؟ برای آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی، در آزمایشگاه  سلولهای دهانه رحم جهت وجود ویروس آزمایش می شود.
پزشک بسته به سن شما و آزمایشی که در گذشته انجام داده اید، ممکن است فقط آزمایش پاپ، فقط آزمایش HPV یا هر دو را برای شما انجام دهد.
اگر نتایج آزمایش غیرطبیعی باشد، پزشک آزمایشی به نام بیوپسی را انجام خواهد داد. در هنگام بیوپسی، پزشک تکه کوچکی از بافت غیر طبیعی دهانه رحم را برمی دارد. پزشک برای بهتر دیدن ضایعات دهانه رحم در هنگام بیوپسی، از عدسی بزرگ‌نمایی، به نام « کولپوسکوپ » استفاده می‌کند.


پزشکان گاهی اوقات سلول هایی را در دهانه رحم پیدا می کنند که سرطانی نیستند، اما غیرطبیعی هستند و شانس زیادی برای تبدیل شدن به سرطان دارند. اگر شما ضایعات با سلول‌های «پیش‌سرطانی» داشته باشید، پزشک ممکن است این ضایعات را بردارد تا از تبدیل آن به سرطان جلوگیری کند؛ یا ممکن است سلول های این ضایعات را در فواصل زمانی نزدیک به هم مشاهده و پیگیری کنند تا ببینند آیا سلولها تغییر می کنند یا خیر؟


مرحله بندی سرطان دهانه رحم چیست؟

مرحله بندی سرطان راهی است که در آن پزشکان متوجه می شوند که سرطان تا چه اندازه گسترش یافته است.


سرطان دهانه رحم چگونه درمان می شود؟

 

 

درمان مناسب برای شما بستگی زیادی به مرحله سرطان، سن و سایر مشکلات سلامتی زمینه ای شما دارد. همچنین درمان شما بستگی به این دارد که آیا ممکن است در آینده بخواهید باردار شوید.

سرطان دهانه رحم به روش های مختلفی قابل درمان است. این شامل:

جراحی – برخی از موارد سرطان دهانه رحم، با جراحی برای برداشتن سرطان، درمان می شوند. انواع مختلف جراحی می تواند شامل موارد زیر باشد:

• برداشتن دهانه رحم، رحم و قسمت فوقانی واژن - به این عمل "هیسترکتومی رادیکال" می گویند.

•برداشتن تمام یا قسمتی از دهانه رحم اما گذاشتن رحم در جای خود – این نوع جراحی فقط در شرایط خاص انجام می شود.

پرتودرمانی – پرتودرمانی سلول های سرطانی را از بین می برد.

شیمی درمانی –افراد مبتلا به سرطان دهانه رحم معمولاً همزمان با پرتودرمانی شیمی درمانی می شوند. شیمی درمانی اصطلاح پزشکی برای داروهایی است که سلول های سرطانی را می کشند یا رشد آنها را متوقف می کنند.


اگر زمانی تصمیم به بارداری داشتم با داشتن سرطان دهانه رحم ؛ چطور می شود؟
اگر می خواهید روزی بچه دار شوید، قبل از شروع درمان با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است پس از درمان سرطان دهانه رحم، بسته به نوع درمانی که دارید، باردار شوید. اگر شما می خواهید باردار شوید، معمولاً پزشک از شما می خواهد شش تا دوازده ماه از اتمام درمان، پیش از شروع به هر اقدامی برای بارداری، سپری شود به این دلیل که بدن شما برای بهبودی نیاز به زمان دارد. اگر هیسترکتومی یا انواع خاصی از پرتودرمانی یا شیمی درمانی انجام شده باشد، بعد از آن امکان باردار شدن وجود نخواهد داشت. اگر نیاز به انجام یکی از این درمان‌ها دارید، پزشک شما برای رشد جمعیت خانواده‌تان در آینده، می‌تواند در مورد گزینه‌های دیگر با شما صحبت کند.


بعد از درمان چه کاری انجام می شود؟

 

 

پس از درمان، هر چند وقت یکبار معاینه می شوید تا ببینند آیا سرطان عود می کند یا خیر؟  تست های پیگیری می تواند شامل معاینه و تست پاپ باشد. گاهی ممکن است از اشعه ایکس و سایر مطالعات تصویربرداری استفاده شود.

اگر سرطان عود کند یا گسترش یابد، ممکن است جراحی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی نیاز داشته باشید.


چه کار دیگری پیشنهاد می شود انجام گردد ؟
بسیار مهم است که از تمام دستورالعمل های پزشک خود در مورد ویزیت ها و آزمایش ها پیروی کنید. همچنین مهم است در مورد عوارض جانبی یا مشکلاتی که در طول درمان دارید با پزشک خود صحبت کنید.

درمان سرطان دهانه رحم شامل انتخاب های زیادی است، مانند نوع جراحی که باید انجام شود.

همیشه به پزشکان خود بگویید که در مورد یک درمان چه احساسی دارید. هر زمان درمانی به شما پیشنهاد شد، بپرسید:

●مزایای این درمان چیست؟ آیا احتمال دارد به من کمک کند بیشتر زندگی کنم؟ آیا علائم را کاهش می دهد یا از آن جلوگیری می کند؟

●معایب این درمان چیست؟

●آیا گزینه های دیگری به جز این درمان وجود دارد؟

●اگر این درمان را نداشته باشم چه اتفاقی می افتد؟


آیا سرطان دهانه رحم قابل پیشگیری است؟

 

 

در بسیاری از موارد، بله. تقریباً تمام سرطان های دهانه رحم توسط ویروسی به نام HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) ایجاد می شود که از طریق تماس پوست به پوست و رابطه جنسی منتقل می شود. واکسن هایی که از ابتلای افراد به ویروس پاپیلومای انسانی جلوگیری می کند اکنون در دسترس هستند. از پزشک خود بپرسید که آیا به شما پیشنهاد می شود واکسن HPV را تزریق کنید و دریافت آن در چه زمانی مناسب است؟ این واکسن هم برای مردان و هم برای زنان موجود است. اگر فرد قبل از شروع رابطه جنسی واکسن را دریافت کند، بهترین کارایی را دارد، اما اگر قبلاً رابطه جنسی داشته اید نیز، می تواند کمک کند.
همچنین، درمان به موقع ضایعات سلول های پیش سرطانی دهانه رحم باعث می شود؛ از تبدیل آنها به سرطان دهانه رحم، پیشگیری گردد.

 

لطفا مرتبا سایتhttps://vrhrc.tums.ac.ir  چک کنید و این سایت را به دوستانتان معرفی کنید. منتظر مطلب بعدی ما باشید.

منبع :Up to date