سرطان تخمدان

سرطان تخمدان

 

زمانی که سلول‌های طبیعی در تخمدان به سلول‌های غیرطبیعی تبدیل می‌شوند و خارج از کنترل رشد می‌کنند سرطان تخمدان اتفاق می‌افتد. تخمدان ها بخشی از سیستم تولید مثل بانوان هستند. سرطان تخمدان ممکن است در هر سنی دیده شود، اما اغلب در زنان 50 تا 65 ساله رخ می دهد. گاهی اوقات سرطان تخمدان در یک خانواده ایجاد می شود.


علائم سرطان تخمدان چیست؟

 

 

علائم سرطان تخمدان می تواند شامل موارد زیر باشد:

بزرگی شکم یا احساس نفخ

درد معده

احساس سیری یا مشکل در خوردن

احساس نیاز به دفع مکرر ادرار یا دفع فوری ادرار

این علائم شایع هستند و در بسیاری از موارد ناشی از بیماری هایی غیر از سرطان تخمدان  می باشند؛ اما اگر این علائم شروع شد و بیش از یک یا 2 روز ادامه یافت، باید به پزشک خود اطلاع دهید. بسیاری از افراد هیچ علامتی از سرطان تخمدان ندارند؛ تا اینکه در تخمدان یا نزدیکی آن متوجه رشد توده ای می‌شوند. این امر گاهی اوقات در طول معاینه لگن یا  انجام تصویربرداری، مانند سونوگرافی، که به دلیل دیگری انجام شده است؛ اتفاق می افتد. در این صورت پزشک شما احتمالا برای بررسی سرطان تخمدان، آزمایش‌های بیشتری را انجام می دهد.


آیا برای تشخیص سرطان تخمدان روشی وجود دارد؟

بله. اگر پزشک شما مشکوک به سرطان تخمدان باشد، ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را درخواست کند:

سونوگرافی یا سایر روشهای تصویربرداری این روشها، تصاویری از داخل بدن ارائه می دهند و  می‌توانند رشد غیرطبیعی را نشان دهند.

 

 

آزمایش خون هیچ آزمایش خونی وجود ندارد که بتواند به طور قطعی ابتلا به سرطان تخمدان را مشخص نماید. اما اگر پزشک شما فکر کند؛ که احتمال دارد شما مبتلا باشید؛ آزمایش خونی به نام "-125CA " را  درخواست می کند. "-125CA "  پروتئینی در خون است که در صورت ابتلا به سرطان تخمدان می تواند افزایش یابد؛  اما این آزمایش با شرایط دیگری غیر از سرطان تخمدان نیز می‌تواند افزایش یابد. جواب آزمایش به طور قطعی نمی تواند به پزشک شما بگوید که آیا سرطان تخمدان دارید یا خیر؟ اما می تواند به او کمک کند تا تصمیم بگیرد که آیا برای ارزیابی بیشتر نیاز به جراحی دارید یا خیر؟ پزشک ممکن است آزمایش‌های خون دیگری را نیز برای درک بهتر خطر ابتلا به سرطان تخمدان انجام دهد.

 

 

جراحی تنها راه برای اطمینان از اینکه فرد مبتلا به سرطان تخمدان شده؛ این است که پزشک جراحی انجام دهد و تخمدان را خارج کند.  در حالی که جراحی در حال انجام است؛ معمولاً پزشک پاتولوژی سلول های تخمدان را زیر میکروسکوپ مشاهده می کند تا وجود بافت سرطانی را ارزیابی کند. پزشک جراح در صورت وجود سرطان، معمولاً جراحی را ادامه می دهد و تا حد امکان سرطان را با برداشتن آن درمان می کند. بیشتر اوقات، این شامل انجام جراحی به نام "هیسترکتومی کامل با سالپنگو اوفورکتومی" است. برای این جراحی، پزشک تخمدان‌ها، لوله‌هایی که تخمدان‌ها را به رحم متصل می‌کنند (به نام لوله‌های فالوپ) و رحم را بر می‌دارد. اگر سرطان به سایر اندام‌های مجاور گسترش یافته باشد، پزشک ممکن است قسمت‌هایی از آن‌ها را نیز بردارد.


مرحله بندی سرطان چیست؟ مرحله بندی سرطان راهی است که در آن پزشکان متوجه می شوند که سرطان تا چه اندازه گسترش یافته است.

 

 

سرطان تخمدان چگونه درمان می شود؟

 

 

در بیشتر موارد، انجام جراحی برای برداشتن سرطان تخمدان، اولین بخش از درمان است. درمان بیشتر، بستگی زیادی به مرحله سرطان و سایر مشکلات پزشکی بیمار دارد. برخی از افراد ممکن است پس از جراحی نیاز به درمان بیشتری نداشته باشند. برخی دیگر ممکن است به درمان بیشتر شامل شیمی درمانی نیاز داشته باشند. شیمی درمانی اصطلاح پزشکی برای داروهایی است که سلول های سرطانی را از بین می برند یا از رشد آنها جلوگیری می کنند. معمولاً این داروها وارد رگ می شوند.


اگر زمانی تصمیم به بارداری داشتم؛ چطور می شود؟ اگر می خواهید بچه دار شوید، قبل از شروع درمان به پزشک خود اطلاع دهید. معمولاً پس از انجام درمان سرطان تخمدان امکان باردار شدن وجود ندارد. اما در برخی موارد ممکن است برنامه ریزی درمانی به گونه ای انجام شود که همچنان بارداری امکان پذیر باشد.

بعد از درمان چه کاری انجام می شود؟ هر چند وقت یکبار پس از درمان، معاینه می شوید تا اگر سرطان عود کرد متوجه شوید. آزمایشات پیگیری معمولاً شامل آزمایش خون، معاینه و تصویربرداری است. همچنین باید مراقب علائم ذکر شده در سرطان تخمدان باشید، زیرا داشتن این علائم می تواند به معنای بازگشت سرطان باشد. اگر علائمی دارید به پزشک خود بگویید.

اگر سرطان عود کند یا گسترش یابد چه کاری انجام می شود؟ اگر سرطان عود کند یا گسترش یابد، ممکن است جراحی یا شیمی درمانی دوباره  لازم داشته باشید.

 

 

آیا می توان از سرطان تخمدان پیشگیری کرد؟

 

 

اگر سرطان تخمدان، پستان، رحم یا روده بزرگ در خانواده شما وجود دارد، با پزشک خود صحبت کنید. کارهایی وجود دارد که احتمالا برای کاهش خطر ابتلا به سرطان می توانید انجام دهید.


چه کار دیگری پیشنهاد می شود انجام گردد؟

 مهم است که از تمام دستورالعمل های پزشک خود در مورد ویزیت ها و آزمایش ها پیروی کنید. همچنین مهم است در مورد عوارض جانبی یا مشکلاتی که در طول درمان دارید با پزشک خود صحبت کنید.

درمان سرطان تخمدان مستلزم انتخاب های زیادی است، از جمله اینکه چه درمانی باید انجام شود.

همیشه به پزشکان خود بگویید که در مورد یک درمان چه احساسی دارید. هر زمان درمانی به شما پیشنهاد شد، بپرسید:

مزایای این درمان چیست؟ آیا احتمال دارد به من کمک کند بیشتر زندگی کنم؟ آیا علائم را کاهش می دهد یا از آن جلوگیری می کند؟

معایب این درمان چیست؟

آیا گزینه های دیگری به جز این درمان وجود دارد؟

اگر این درمان را نداشته باشم چه اتفاقی می افتد؟


لطفا مرتبا سایتhttps://vrhrc.tums.ac.ir  چک کنید و این سایت را به دوستانتان معرفی کنید. منتظر مطلب بعدی ما باشید.

منبع :Up to date